Retro Arcadespil anno 2016

eight-classic-arcade-machines2

Hejsa!

Du kan programmere, har et kreativt talent og viljen til at skabe noget nyt. Og du er på udkig efter et con amore-projekt. I så fald: Lad os lave et arkadespil sammen!

Mit navn er Chrisstoffer, jeg er ansat på Vangede Spilbibliotek. Her har vi en drøm om at udbrede arkadekulturen og hjælpe retrospilscenen ind i vores årti og samtidig være tro mod arkadespil som sit eget spilmedie. Og vi er sikre på, at det er 100 % muligt. Jeg mangler bare den eller de spiludvikler(e), som er lige så gode til at programmere, som jeg er til at realisere projekter.

Kort beskrivelse af fysiske rammer:

Vi skal lave arkademaskiner der kan snakke sammen. Kulturen omkring arkademaskinen, som platform, er at spillerne bruger de opstillede maskiner in-person. Altså at de fysisk mødes omkring spillemaskinen for at spille. Via netværk/internettet kan spillerne besøge de andre arkademaskiner, som er fysisk stillet op rundt omkring i Danmark. Maskinerne kan enten opstilles som færdigt projekt, men det er også muligt, at maskinerne kommer som “IKEA”-samlesæt. http://www.bsam.dk har design og kan skære bræder ud til samlesæt. Det lægger op til, at deltagerne i kursus, udstilling, team etc. samler i fællesskab og får indblik i spillemaskinens opbygning. Det danner rammen om en fælles opgave, der fortsat er til glæde for gæster, når eventet er afviklet. Vangede Spilbibliotek har udarbejdet undervisningmateriale som kan benyttes til kursus på stedet og som idemateriale for event samt lægges ved siden af maskinen. Er der interesse for at arkademaskinerne dekorers on location, kan dette i sig selv fungere som et kreativt/kunsterisk projekt, hvor arkademaskinerne til slut udstilles enten i fysisk form eller via billeder.
Hvad skal spillet gå ud?

Arbejdstitlen er: “The Network”, men kan sagtens ændres fuldstændig.

Ideen er at lave et arkadespil, som bliver udgivet på arkademaskiner. Arkademaskinerne er koblet til internettet og indgår i et online fællesskab. Derfor skal maskinerne kunne tale sammen. Som noget unikt gemmer arkademaskinen det, spilleren har lavet. Spillet begynder altså aldrig forfra og sover aldrig. Jeg har foreløbig to spilskitser.

  1. skitse: Spillet påvirkes af, hvad andre på den pågældende maskine har valgt at gøre. Altså et simpelt kollektivt ”Saved game” på hver arkademaskine, hvor spillet er forskelligt for hver gang, man besøger arkademaskinen (hvis altså nogen har spillet på den pågældende arkademaskine siden sidst). Via internettet holdes de andre maskiner opdateret med en highscoreliste og evt. hvad der foregår på diverse fysiske arkademaskiner rundt om i landet. På den måde er spillet på alle arkademaskiner unikke. Det vil være super fedt, hvis man kan besøge de andre maskiner via den maskine, man står foran.
  2. skitse (Multiplayer) kan være, at man skal samarbejde i spillets verden. Spillerne sætter individuelt highscores som gemmes på alle tilkoblede arkademaskiner. I denne version vil spilverdenen på alle arkademaskiner konstant blive påvirket af de spillere, som spiller på arkademaskinerne rundt om i landet. Spillerne kan i så fald mødes i spillet, eller informationerne sendes som ”pakker” efter endt spil, mere a la turnbased spil.

Vi kan også i fællesskab finde på en helt tredje version. For mig er det bare vigtigt, at spillet er lavet til fysiske arkademaskiner og kan snakke sammen online. Gemmefunktionen er også væsentlig.

Eksempel på et spil:

Et bilspil set oppefra. I spillet ligger der crashed biler rundt omkring (evt. med mulighed for at vælge gore/splat/alders niveau). Bilerne der er kørt galt, er de andre spillere som har spillet spillet. Fx er de grønne biler dem der har kørt via den arkademaskine du spiller på (denne arkademaskine kan så have grønt joystick og grønne knapper). I dette spilunivers kan man lave et kort/map, hvor man kan kører over og besøge andre arkademaskiner. Der vil typisk være andre biler der er kørt galt og besøger du den “blå arkademaskine” vil der være flere blå biler som er kørt galt. Alle maskiner kan have egen kørebanedesign eller unikke, det kan også være ét stort map som et lille land, hvor der er et mere blåt område/by (startområde for “blå arkademaskine), rødt område/by (start område for rødarkademaskine) etc. Altså et fælles landkort a la GTA 1 og 2. Point kan tildeles som survival hvor den som kører længst tid får flest point, jo flere biler der passeres jo mere ekstra tid tildeles.

Er det overhovedet muligt at få fat i arkademaskiner, og hvor skal de stå?

Jeg er medejer af Chassis Arcade, og vi har allerede nogle tomme arkadekabinetter klar. Da jeg har drevet offentlig arkadehal i en del år, så har jeg også et stort netværk at trække på. Det er også muligt at bygge maskinerne helt fra bunden. Finansiering af materialer til arkademaskinerne kan ske gennem puljer og fonde. Jeg har også tidligere haft succes med at gå crowdfunding-vejen, og vi kan tale med eventuelle samarbejdspartnere, om de vil smide lidt penge efter maskinerne.

Som medejer af Chassis Arcade (Kbh) kan jeg garantere, at min arkadehal gerne vil have en maskine stående. Derudover har arkadehallen nogle ”tætte venner” – bl.a. Ruben og Bobby (kombineret frisør og butik, der handler med retrospil og legetøj i Kbh) og The Shed (en privatejet arkadehal på Fyn) – som er positive overfor ideer som denne. Desuden har jeg kontakt til et par museer. StormP (Kbh) har haft en imponerende spiludstilling for nylig, og med deres interesse for innovative spil så rammer vores spil nok deres smag. Brandts Museum (Odense) har tidligere arbejdet sammen med Chassis Arcade og har fortsat en af vores arkademaskiner stående, og de kunne også være interesseret i dette projekt.

Og så er bibliotekerne selvfølgelig oplagte steder at placere arkademaskinerne. Vangede Bibliotek er selvfølgelig med på ideen og andre af Gentofte Bibliotekerne, som Vangede Bibliotek er en del af, er også åbne for ideen. Jeg har også gode kontakter til andre kommuners biblioteker og bl.a. Gladsaxe Hovedbibliotek, Blågaardens bibliotek i København og Århus Hovedbibliotek som også har en stor interesse i retrospil og arkadekultur.

 

Det-vil-sige:

Vi skal nok skaffe kabinetterne og placeringer til dem. Vi skal simpelthen bare have lavet det spil, som tager arkadespillet ind i år 2016/17. Potentialet er der, jeg skal bare finde dem/dig som kan hjælpe mig med at opnår det – rent softwaremæssigt.

Vangede Spilbibliotek er en oplagt platform for udvikling. Vi kan for eksempel vise forløbet i fysiske rammer, skabe opmærksomhed, holde oplæg, trække på vigtige personer og meget andet. Gentoftes fokus på spilkultur og vores netværk er enormt. Vi er allerede nået langt herude med Nintendo 8bit/Game Boys/Wii, Sega Mega Drive, Atari 2600, Arcademaskine, Amiga CD32/500, Playstation 1, 3 og 4, Xbox (classic)/One  og i 2016 kommer der for eksempel Opfinderklub, ugentlige eSports hold og SpilleSkole. Dette kreative arkadespil ejer samme respekt for både nyere og gammel spilkultur, så derfor tænker jeg, at tiden er inde, til at mødes og udvikle på det – sammen med Vangede Spilbibliotek – og ud til resten af DK.

Lad os komme i gang.

I samarbejde med:

navnetraek-s-h_5 12079075_470719449774164_8321249064870294732_nlogo (1)efag
 

Props/nævnt:
Blågårdens Bibliotek: https://bibliotek.kk.dk/bibliotek/blaagaardens
Brandts Museum: http://brandts.dk
Byg Selv Arkademaskiner: http://bsam.dk
Chassis Arcade: http://www.chassisarcade.dk
Coding Pirates: https://codingpirates.dk
eFag.dk: http://www.efag.dk
Gladsaxe Bibliotekerne: https://gladbib.dk
ITU Jobbank: http://itu.jobbank.dk
Nordic Game Jam: http://nordicgamejam.org
Ruben Og Bobby: http://www.rubenogbobby.dk
The Shed: https://www.facebook.com/TheShedArcade
StormP: http://www.stormp.dk
Vangede Spilbibliotek: https://www.facebook.com/vangedespilbibliotek
Århus Hovedbibliotek: https://www.aakb.dk/bibliotek/hovedbiblioteket

Del oplægget: