Den eneste sommerfugl (oplæsning/for børn).

Den første tirsdag i måneden er der “Ulvetimen” på min arbejdsplads:

Vangede Bibliotek,
Vangede Bygade 45,
2820 Gentofte.

“Ulvetimen” handler om højtlæsning for de små og maks hygge og afslapning for hele familien. Da jeg står for arrangementet på mit bibliotek, så må jeg lytte til de små. Sidst ønskede de noget med “Bamser, prinsesser og sommerfugle”. De første to ønsker fandt jeg ret hurtigt på vores bibliotek og ønsket om en historie om sommerfugle, ja, det har jeg valgt at opfylde ved at skrive én selv. Tegningen har jeg tegnet, så de kan farvelægge den imens.

Du kan downloade teksten her: Den-eneste-sommerfugl (.docx)
Du kan downloade billedet her: Den eneste sommerfugle tegning (.png)

 

 

Den eneste sommerfugl
(tema: Alene og ensomhed/sorg)
 
Måske kender du også en sommerfugl? Men jeg tror nu ikke, at du kender denne sommerfugl. Det er en helt speciel sommerfugl, som jeg vil fortælle dig om. Ikke fordi sommerfuglen er meget anderledes end alle andre sommerfugle er, nej, for denne sommerfugl, den er præcis lige så speciel, som alle andre også er. Jeg kalder den for en eneste-ene. Ligesom du er den eneste ene af dig, så er den også sin egen eneste ene. Den flyver rundt alene, men selvom den er alene, så er den aldrig ensom. Sommerfuglen har nemlig en ven. Vennen er svær at se for andre, men den er der, og vennen føles nogle gange som om, at den er overalt. Lidt ligesom når man er alene, og tænker på en eller noget, som man rigtig godt kan lide.

Sommerfuglens ven er vinden. Sommerfuglen og vinden flyver sammen overalt. Nogle gange driller vinden sommerfuglen lidt, men det vil sommerfuglen blæse på, fordi sommerfuglen ved, at vinden bare vil lege med den. Jeg husker i hvert fald en dag, der havde vinden lagt sig, og var helt stille, men pludselig, så løftede den sommerfuglen op mod himlen. Det så ud som om, at vinden bar sommerfuglen så højt op i luften den kunne – måske mest for at vise havens skønhed fra oven – men sommerfuglen blev altså lidt fortumlet. Den blev faktisk forvirret, men vidste alligevel godt, at den ville komme ned igen. Eller også var det bare mig, som blev forvirret af det jeg så. Det jeg så var, at først blafrede den med sine sommerfuglevinger. Ja, for mig så det næsten ud som om, at den havde fået flere vinger! Så hurtigt bevægede sommerfuglevingerne sig frem og tilbage… Efter jeg havde blinket et par gange, så så jeg, at den nu bevægede sig let og elegant. Den faldt nemlig ikke ned; nej, den legede videre med vinden og svævede smukt rundt. Jeg tror ikke, at jeg helt forstår deres leg, men det er også okay, for det er deres leg. Både sommerfuglen og vinden ved, at de leger for sjov, det kan jeg se. De er bare meget forskellige, men de leger godt sammen alligevel.

Det er tit, at de besøger blomster sammen, og når vinden har travlt med at suse rundt andre steder, så hygger sommerfuglen sig godt alene. Jeg ved ikke om sommerfuglen kan dufte, men om sommeren, så ser jeg den tit sidde på havens forskellige flotte blomster. Jeg tror ikke den venter på vinden, faktisk tror jeg bare, at den besøger blomsterne. De dufter også så dejligt og alle blomster er jo også eneste ener.

Måske du ved hvorfor sommerfuglen sidder på blomsterne?

Selvom sommerfuglen sidder helt stille og helt alene på blomsterne, så er den aldrig ensom. Den ved at vinden er derude. Og hvis vinden har rigtig travlt, så tænker den bare tilbage på de øjeblikke som de har haft sammen. Det er deres specielle øjeblikke, hvor de er hinandens eneste ene. Hvert eneste ene øjeblik, kan ingen andre tage fra dem.

Måske har du også en ven, som du ikke ser så tit, og som med vinden, så kan du mærke noget ingen andre kan se, bare ved at tænke på noget I har lavet sammen. Måske husker du jeres lege og så føler du pludseligt, at I sammen igen.  Når man er alene, så kan det være rart, at tænke på det sjove man har lavet og oplevet sammen med andre – også selvom de ikke er til stede.

Nogle gange, så kan man også besøge nye steder, hvis man synes, at man altid laver det samme. Det gør sommerfuglen, den leger med vinden, men jeg har også set, at den besøger forskellige blomster. Og måske, hvis jeg ikke tager fejl, så kan det være, at der er flere vinde at lege med.

(Sådan vinder sommerfuglen over ensomheden)

 

 

Tegning til farvelægning imens:

denenestesommerfugletegning