Vedr. Biblioteker: Voldsomt fald i udlånet.

Indledningsvis vil jeg nævne, at jeg er ansat til at have fokus på Vangede Biblioteks spilprofil. Ved ansættelsen, for et år siden, blev der lagt vægt på, at jeg skulle arbejde ud fra en tanke om “kulturhuse”.


20160820_101036H3-712319850
 

Ideen om at låne fysiske medier er slidt op.
Det er lækkert at købe nyt og vi har endelig råd til det. Limited 1st print extended editions med bonus materiale og et par billeder fra produktionen er stadig købsbesværet værd, især hvis vi allerede er fan, og vil vide mere end hvad der ellers er tilgængeligt. Luksusproblemet er vel snart kun pladsen i de private hjem. Hvor skal vi gøre af alt det vi kan eje? 

Når vi får anbefalet en god bog, kan vi som regel låne bogen af den person som anbefalede den. Heldigvis deler vi gerne anbefalinger, både på de sociale medier og når vi mødes. Det koster intet at vide en masse og det er rart at kunne videregive en god oplevelse. På en måde, så er det tanken der tæller og gaven er stor for både giveren og modtageren. Med Netflix kan vi anbefale, benchwatche og fråde sæsoner af serier vi ellers havde ventet på et år, hvis vi skulle se dem på TV. Hvis vi har abonnement, så er anbefalingen og oplevelsen gratis for begge. Medierne fylder ingenting og er leveret ind i stuen så snart vi har fundet fjernbetjeningen.

En god fysisk gave kan også bare klikkes hjem via en webshop og leveres indpakket til adressen. Den fysiske gave kan smides ud eller byttes, hvis den ikke er god nok eller den kan videregives, hvis vi synes den er en anbefaling værd. Det er mega smart, billigt, hurtigt og passer godt ind i vores multimedieverden.

Men hvad med bibliotekerne? Hvad med disse bygninger der boomer med viden, materialer og personale der ikke bare deler egne anbefalinger, men også ejer et kvalificeret overblik og kendskab til andres? De er stadig aktuelle, men som kulturhuse. Medierne er jo direkte spejle og genstande fra diverse kulturer. Og med biblioteker, der summer af borgere som benytter sig af genstandene, der vil vi bryde grænser mellem fin og rendestens kulturer. Vi vil bryde grænserne mellem de digitale og konservative medieudtryk. Bibliotekerne har stadig bygninger med deres åbne døre for alle. Der er plads til alt det vi ikke ved er spændende, alt det vi kan eje hvis vi havde pladsen og alt det vi vil kende før vi ved om vi vil ejer eller låne. Det er et rum hvor vi kan anbefale, opleve og dele.

 

Det har aldrig været lettere at opleve alt.
En stor udfordring for bibliotekerne er, at alt er digitalt. Spotify, Netflix/HBO/YouTube, Twitch.tv, Steam, iTunes, E-bøgerne osv. Men denne udfordring, vendes til en fordel som bibliotek og kulturhus, når vi via teknologien, kan dele i et uendeligt antal kopier og uden ventetid. Vi kan opleve og udvikle i fællesskab. Vi kan gøre det gratis og vi kan endda supplere med arkiver der daterer til en tid før EDB. Der er stadig fysiske materialer som bedst egner sig som fysiske materialer, og med respekt for disse, så er der nok af dem, så længe vi har biblioteker der bevarer dem og tager sig af dem. De vil fortsat være aktuelle og i brug, når bibliotekerne og kulturhusene tilbyder dem og holder liv i dem. Nogle medier kræver også en hvis fremstilling, fx opleves en hdmi film bedst på en skærm som er beregnet dertil, vinylpladerne der gerne vil sige mere via sit format og omslag og computerspillene som spørger til en player 2. Det fylder, det er lækkert, det er lavet til os og bibliotekshusene er designet til at have pladsen! Det er ikke alt der skal med hjem, og det gør ikke noget, at udlånstallene er dalet, da materialerne lånes og bruges på stedet. Det er en ny delekultur, og det er en kultur, som passer perfekt i ånden for bibliotekerne.

 

Vi gider ikke eje de slidte medier, faktisk gider vi end ikke låne dem med hjem, men det er min påstand, at vi gerne vil bruge dem.

 

Artiklen kan læses her: http://gentofte.lokalavisen.dk/biblioteker-voldsomt-fald-i-udlaanet-/Lokale-nyheder/20160819/artikler/712319850/1048

Vangede Spilbibliteks Facebook: https://www.facebook.com/vangedespilbibliotek

Gentofte Bibliotekerne (/kulturhuse): https://genbib.dk